ET NETERA - VLASTNÍ CESTOU

Proč se ET NETERA stala v Praze Firmou roku 2009 a odpovědnou firmou roku 2010?

Z obýváku mezi elitu.

Příběh o dvou studentech, jednom manažerovi a cestě na vrchol

Internet se v roce 1997 teprve pomalu nadechoval, když dva tehdejší studenti ČVUT, Martin Holečko a Václav Bittner, založili firmu Et netera. Jako kancelář sloužily střídavě obývací pokoje rodičů, jediným externím kapitálem bylo jídlo od maminek. Původní myšlenka, jen tak si trochu přivydělat při škole, vzala díky prvním velkým klientům, Siemensu a Annonci, velmi brzy za své. Následovali první zaměstnanci rekrutovaní především ze spolužáků, první organizační struktura, stěhování, další klienti.

V roce 2001 přichází internetová horečka a dveře se netrhnou se zahraničními investory v drahých oblecích. Na první pohled lákavým nabídkám však majitelé odolali a rozhodli se jít vlastní cestou. Jistým zadostiučiněním pak byla situace o 2 roky později, kdy se u dveří objevila firma, která kdysi chtěla Et neteru koupit, zda by pro změnu tentokrát nechtěla Et netera koupit je.

Oba zakladatelé si nakonec z celého období vzali jedno hlavní ponaučení. Firma je živoucí organismus, a pokud se má dále rozvíjet, neměla by záviset pouze na nich osobně. Přibírají Martina Černohorského, zkušeného manažera z velké firmy, a dělají z něj toho, koho původně nechtěli – ředitele firmy, a tedy i jejich šéfa. Spolupráce byla postavena na společných lidských hodnotách, které vyznávají v běžném živote a snaží se je přenášet i do podnikání. Pouze díky tomu funguje dodnes. Následovalo období profesionalizace Et netery. Zkvalitňování týmu, zavádění procesů, stavění středního managementu atd. Výsledkem bylo mimo jiné dosažení magické hranice obratu 100 mio Kč v roce 2008 a celá plejáda nejrůznějších ocenění doma i v zahraničí.

Dnes je Et netera špičková profesionální česká firma, která ale zároveň zůstala svoji kulturou rodinná.

Co dělá Et netera?

Firma, kterou znáte.

Stručně a jednoduše, Et netera dělá weby. Zpravidla rozsáhlé, sofistikované (oh lala ;)) a něčím výjimečné. Naši spokojení klienti na nich komunikují se zákazníky, partnery a zaměstnanci, prodávají, nakupují, zkrátka dělají svůj business. Výroba webu je dnes řemeslem. Klíčové jsou jeho skutečné přínosy a smysl. Proto si zakládáme na našich špičkových konzultacích a analýzách.

Vždy jsme se snažili vybírat si projekty, které jsou pro český trh přelomové. Byli jsme to my, kdo největšího českého prodejce knížek přivedl na internet a vytvořil knizniweb.cz. Byli jsme to my, kdo diky projektu ilegalne.cz umožnil první legální prodej MP3 v ČR. S Datartem jsme vytvořili nejlépe fungující internetovou prodejnu v ČR, s Fortunou stavíme český Bet&Win.; Prakticky lze říci, že dnes nenajdete domácnost s internetem, která by nepoužila nějaký web od Et netery.

To vše stavíme nad originálním českým produktem, který dnes používají editoři v 90 zemích světa. Vyvíjíme ho již od svého vzniku a dalším vývojem a neustálými inovacemi se nám daří držet v absolutní celosvětové špičce v oblasti Content Management Systems. Zkráceně - CMS jsou systémy, které spravují digitální obsah v organizacích. Od okamžiku pořízení či vytvoření až po jeho publikaci na web či mobil.

Et netera získala za svou práci mnohá zahraniční i tuzemská ocenění, např. Internet Effectiveness Award 2009, Zlatý erb 2009 (3. místo), The International Business Award 2008 (Stevie Award, tzv. „internetový Oskar“), IT produkt 2008, Nejlepší IT web 2008, Hewitt Nejlepší zaměstnavatelé CR (3. místo v letech 2010 a 2011), Deloitte Fast50 (celkem 6krát), Deloitte Fast500 (celkem 3krát), The European Business Awards 2007 (finalista ve dvou kategoriích) nebo WebTop100.

Proč si nás klienti vybírají?

Zvládnutí technologií je samozřejmostí, nás zajímají skutečné přínosy.

Naprogramovat aplikaci umí dnes kde kdo. Et netera se v první řadě zajímá o přínosy, efektivitu a účel zamýšlených řešení. Během stovek zakázek jsme získali bohaté know-how a zkušenosti z mnoha oblastí podnikání, které vnášíme do návrhu nových projektů.

Hlavní vizitkou naší firmy jsou reference. Rádi žertujeme, že naši stávající klienti jsou našimi nejlepšími obchodníky. Potenciálním zákazníkům dáváme s radostí kontakty na vysoce postavené manažery společností, aby se sami zeptali na spokojenost s námi.

Naší velkou výhodou je rovněž rychlý a kvalitní klientský servis, tzv. support. Jsme totiž přesvědčeni, že dokončením IT projektu vše teprve začíná a spokojenost zákazníka se ukáže hlavně při následné podpoře, kdy je nutné reagovat rychle a upravovat řešení dle aktuálních potřeb.

Jaká je Et netera?

Neprodáme zítřek za dnešek

Mezi důležité vlastnosti firmy patří spolehlivost, silně proklientský přístup, tah na branku, profesionální projektové vedení včetně garance smluvené ceny a dodání v požadovaném termínu (to překvapivě není v IT samozřejmé). Čili dlouhodobě plníme, co slíbíme, a na trhu se to ví.

Kromě důvěry klienti oceňují, že upřednostňujeme dlouhodobou spolupráci před krátkodobými zisky podle hesla „neprodáme za dnešek zítřek“. Nebojíme se ani vyjádřit kritický názor na klientské projektové záměry – pokud z našeho pohledu nemá projekt smysl, raději ho odmítneme.

Mimo to se Et netera snaží vnést do podnikání a svého okolí a široké veřejnosti trochu humoru a lehkosti. K tomu slouží netradiční až recesistické marketingové postupy, mezi než patří mimo jiné mezinárodně oceněný Offlineblog (školní tabule před firmou využívaná jako světově jediný neinternetový blog, www.offlineblog.cz), Rádio Blanka – podcastové (internetové) vysílání se zprávami ze stavby stejnojmenného tunelu na Letné (www.radioblanka.cz), komiks z firemního prostředí „Ljama“ (ljama.etnetera.cz), nebo měsíční veřejná performance na frekventované letenské pláni „Ervín“, která si našla spoustu příznivců nejen mezi ranními cestujícími do práce.

Neustále se snažíme posouvat dopředu a velkou část našich zisků investujeme zpět do výzkumu a vývoje. Součástí inovační kultury je u nás tzv. ETN lab, jehož prostřednictvím dáváme zaměstnancům možnost v pracovní době proniknout se svými myšlenkami na světový trh. Důležité je přitom docílit výsledku - „nápad přetvořit v praxi“. Neúspěch myšlenky nebo projektu přitom nic neznamená, naopak z úspěchu plynou samá pozitiva. Spolupracujeme rovněž s Vysokými školami. Na ČVUT například vyučujeme vlastní předmět „Správa digitálního obsahu“.

Kdo je Et netera?

Lidé jsou solí, chlebem, gruntem i špuntem

Život moderního člověka se v principu skládá ze tří částí. Spánek, zaměstnání a tzv. volný čas. Jsme přesvědčeni, že 1/3 života je příliš velká část na to, abychom k práci přistupovali jinak než k osobnímu životu. Proto se stále snažíme, aby ve firmě, kde pracuje pres 80 lidí, panovala otevřená, přátelská atmosféra. Všichni se znají, respektují a navzájem si pomáhají. Sdílíme společný smysl pro humor, aktivně sportujeme, podporujeme volnočasové aktivity, vydáváme vlastní komiks, pořádáme společné akce a víkendy. Běžné aktivity typu dárcovství, podpory neziskovek, třídění odpadu nebo sponzoring není třeba rozvádět. Nepřispíváme však pouze nadacím a charitám, ale snažíme se sami přiložit ruku k dílu. Letos jsme byli například v rámci firemní akce pomáhat rekonstruovat zchátralý hrad.

Školení, benefity, vzdělávání považujeme za samozřejmost. Lidé jsou zkrátka hlavní Kapitál, a proto se snažíme jim i pomáhat v krizových situacích. Hledáme jejich silné stránky a snažíme se jim přizpůsobit jejich práci.

Koneckonců většina managementu vyrostla v Et neteře.